top of page

Travel vs produktiv

Jon Arve Risan, Ex CEO NORSTELLA

For en tid tilbake beskrev vi den stundesløse Vielgeschrey (Ludvig Holberg 1723). Iført møllspist brokade og råtten pudderparykk, er han rastløs langt utover det normale. Han unner seg ingen pauser, og makter hverken å slappe av eller å nyte livet. Han mister oversikten over sine mange forvirrende forretninger og fryktelig viktige gjøremål. Det ender galt.

Den stundesløse var travel, men ikke produktiv. Det er imidlertid ingen motsetninger mellom disse to tilstandene gitt følgende forutsetninger som Vielgeschrey ikke tok seg tid til å tenke over:

  1. Travle mennesker jobber hardt – produktive mennesker jobber hardt og smart!

  2. Travle mennesker graver seg ofte ned i detaljer, mens produktive mennesker klarer å se både detaljer og fokusere på det store bildet samtidig.

  3. Travle mennesker har en tendens til å la seg styre av krav fra omgivelsene (epost, telefoner, kolleger som ber om ting …) Produktive mennesker setter sin egen agenda for dagen og jobber proaktivt, fremfor reaktivt. De tar med andre ord kontroll over egen situasjon.

  4. Travle mennesker tenker på alt de burde ha gjort. Produktive mennesker skriver ned (med tidsfrister) hva de ønsker å få gjort. Det siste kalles en plan.

  5. Travle mennesker multitasker. Produktive mennesker fokuserer på en og en oppgave.

  6. Travle mennesker sier ofte Ja. Produktive mennesker sier ofte nei fordi de kjenner konsekvensene (ref. punkt 5)

  7. Travle mennesker hiver seg ofte på nye og spennende prosjekter på impuls. Produktive mennesker evaluerer og gjør grundig undersøkelser før de setter i gang med noe nytt. Dette forholdet har også relevans til punkt 5

  8. Travle mennesker prioriterer det som haster. Produktive mennesker prioriterer det som er viktig basert på plan. For egen del vil jeg tilføye behovet for fleksibilitet. Bli ikke planens offer! Det er dog lettere med plan og oversikt.

Inspirasjon til denne listen finner du her.

Publisert juli 2023

 

bottom of page