top of page

India - Alt er annerledes enn du tror!

 

Av Jon Arve Risan, Daglig leder NorStella

Jeg har liten kunnskap om India. Da jeg som gutt leste «Veien fra Agra» forsto jeg at det var et stort land befolket med masse mennesker og kuer. Da jeg ble større skjønte jeg at det også var et land med masse forurensing i form av røyk. Akkurat nå er det ekstra ille på grunn av alle likbålene. Men landet er underveis og jobber hardt for å bli et moderne land med lave karbonutslipp.

En reiselysten skriver fra et besøk i India for 50 år siden…

Indias kontraster folder seg ut for meg, i røyken av likbålene kjenner jeg på livets evige syklus, som jeg aldri før har vært så nær.

På veien til stoppet vi for et chaistopp i en liten landsby.  Vi dro ut for å prøve å finne noe å spise, vi var sultne.  Vi gikk fra chaishop til chaishop for å lete etter noe brukbart å spise, men vi fant ikke noe vi orket tanken på å spise. Til og med teen var elendig, alt for sterk og med alt for mye sukker.  Det var tusenvis av fluer over alt, det var støvete og fælt.  Husene var bare noen tilfeldig nedsatte «kasser» med hull foran, og gater og fortau var bare et kaos av hull, oppgravde steinhauger og folk.   Det var forferdelig varmt !  Det fantes ikke noe kaldt å drikke å oppspore noe sted.  Vi gikk og gikk til ingen nytte.  Folk bare stirra på oss.  De stopper opp med sykkelen sin, med et dumt skjerf på hue og rett og slett bare står og glor!!

Vi ble sure på hele India. Jævla drittland, tenkte jeg.  Det var ikke første gang jeg hadde tenkt det de siste dagene. Men så kjørte vi inn til byen…. Les mer.

Dette var India for 50 år siden og mye stemmer fortsatt, spesielt likbålene i disse triste Corona tider, men India strever for å bli et moderne land.

 

International Transport Forum (ITF) skriver i sin aprilutgave (oversatt fra engelsk):

 

Avkarbonisering av India

 

Vår siste avkarboniseringsrapport presenterer en analyse av dagens transportaktivitet i India og tar for seg sentrale politiske virkemidler utviklet av indiske institusjoner for å forme transportutviklingen i de kommende årene. Rapporten understreker viktigheten av å ta en livssyklustilnærming til vurdering av reduksjon av drivhusutslipp. Hent opp rapporten og se «Spør forfatteren-videoen» og lær mer. Dette materialet er naturlig nok på engelsk. Les mer.

 

Våre tanker går til India! De ønskes lykke til! 

Publisert Mai 2021

bottom of page