Torsdag 31. oktober var vi igjen samlet til møte i Nettverket Internasjonal handelsforenkling, det 7. møtet i rekken. Vi opplever fortsatt stor interesse for møtene i nettverket. Mange trofaste møtedeltakere, som har vært med oss helt siden starten for den revitaliserte nettverket høsten 2021, men også mange nye.
Det er gledelig å se at flere og flere finner veien til nettverket, og deltakerne gir uttrykk for at dette er møter de prioriterer og har stort faglig utbytte av. For mange er møtet blitt en fast møteplass og en viktig arena for faglig oppdatering og nettverksbygging. Noen av tilbakemeldingene etter høstens møte var at mange ønsket mer tid til mingling. Det er absolutt noe vi vil se nærmere på i planleggingen av neste møte.
Mange vil sikre seg plass tidlig, og allerede før endelig program var spikret og publisert hadde halvparten av de totalt 60 som deltok på møtet meldt seg på. Det er «førstemann til mølla», så lurt å være tidlig ute. Vi slo ikke rekorden fra vårens møte, hvor vi også hadde venteliste, men vi er svært fornøyde med oppslutningen også på dette møtet.
Foredragene i høstens møte spente vidt, fra eksportkontroll og sanksjoner via Digitoll til kompetansestandard for tollrepresentanter til en introduksjon til endringene på tollområdet i EU som følge av nye UCC (Union Customs Code).
Eksportkontroll og sanksjoner v/Håkon Lindteigen, Vice President Corporate Compliance, Kongsberg Gruppen ASA
I en stadig mer urolig verden, med kriger og konflikter, stilles det større og større krav til eksportører av varer. «Trade compliance» og «know your customer» er helt sentrale begreper. Lindteigen fortalte om nasjonalt og internasjonalt rammeverk for eksportkontroll og sanksjoner, og viktigheten av kunnskap om regelverket og gode kontrollrutiner internt for å sikre etterlevelse av et strengt og vanskelig tilgjengelig regelverk.
Orkla Foods Norge - Digitoll v/Veronica Annie Gustavsen og Rune Kristian Bråthen, fortollere/tollrådgivere, Orkla Foods Norge AS
I dette foredraget fikk vi presentert hvordan Orkla Foods har arbeidet med Digitoll i egen virksomhet, men også hvilke utfordringer de møtte på i arbeidet med å sikre tidlig og korrekt grunnlagsdokumentasjon fra sine utenlandske leverandører. Vareeiere, som Orkla Foods, vil ha andre utfordringer i et Digitoll-løp enn det transportør og/eller speditør har, men et tett og godt samarbeid mellom disse aktørene vil være viktig også ved innføring av Digitoll.
Kompetansekrav til tollrepresentanter - En kompetansestandard v/Merete Murvold, prosjektleder, Standard Norge.
Kompetansekrav til tollrepresentanter (NS-EN 16992) er en europeisk standard som ble utarbeidet av CEN (Den europeiske standardiseringsorganisasjonen) for å sikre en felles forståelse av kompetansekrav for tollrepresentanter innenfor rammene av EUs tollovgivning (Union Customs Code (UCC)). Standarden ble utgitt som norsk standard i 2017, og oversatt til norsk i 2019. Standarden definerer 21 kompetanseområder og 4 ferdighetsnivåer, og kan brukes som et verktøy for å beskrive krav til tollkompetanse i ulike stillinger i en virksomhet. Standarden kan også brukes som verktøy for utvikling av kurs og opplæring. Murvold ivrer for at standarden blir tatt i bruk. NS-EN 16992 er en av veldig få kompetansestandarder, og er gull!
Digitoll og veien videre etter høring 4 v/ Martin Berntzen Often, Advokatfullmektig - toll, avgift, transport og logistikk, NHO logistikk og Transport.
Often gikk gjennom høringshistorikken knyttet Tolletaten sin plan for innføring av Digitoll. På tidspunktet for møtet var det enda ikke avklart fra Tolletaten når høring 4 ville bli svart ut og forskriftsendringer gjennomført. Høyst sannsynlig blir en overgangsordning fram til høsten 2026, dvs. at fristen for innføring av Digitoll 1.4.2025 trolig blir utsatt. Tolletaten har vurdert en ny innføringsstrategi for Digitoll i to trinn, men dette er ikke endelig besluttet. Foreslått to-trinns innføringsplan medfører innføring av digital melde- og opplysningsplikt (MO) før utfasing av direktekjøringsordningen
Fremtidens Tolletat v/ Marit Rundberget, Seniorrådgiver i Utviklingsstab, Vareførselsdivisjonen og Anne Worren, fagdirektør for Digital utvikling, IT-divisjonen, begge Tolletaten
Tolletaten informerte om etatens forslag til ny innføringsstrategi for Digitoll. Løsningen som ble skissert som mest sannsynlig var en to-trinns innføringsplan med innføring av digital melde- og opplysningsplikt før utfasing av direktekjøringsordningen. Forslaget innebærer en overgangsordning for innføring av Digitoll frem til høsten 2026. Alternativene er ikke ferdig vurdert eller besluttet vedtatt. Tolletaten gjennomgikk deretter arbeidet med høringssvarene etter høring 4, og arbeidet med tiltak som krever forskriftsendringer.
Mange virksomheter sitter fortsatt på gjerdet. Tolletaten oppfordret virksomhetene til å komme i gang med testing i Digitoll. Nå har Tolletaten fortsatt kapasitet til å bistå næringslivet, men det kan fort bli lang kø for å få testet når fristen nærmer seg.
Tolletaten informerte videre om etatens Svalbard-satsing. Pga. den sikkerhetspolitiske situasjonen vedtok Stortinget i april 2022 å gi hjemmel for å etablere Svalbard som et eget tollområde. På oppdrag fra Finansdepartementet etablerte Tolletaten fysisk tilstedeværelse på Svalbard fra mai 2022. Det ble videre informert om status for prosjektet, herunder milepæler for utarbeiding av regelverk og systemstøtte.
Tolletaten informerte om etatens arbeid med nytt deklareringssystem, «Fremtidens tollbehandling». Det nye deklareringssystemet skal erstatte TVINN som ble innført i 1988. Det nye deklarasjonssystemet skal redusere manuelle prosesser og forenkle informasjonsutveksling mellom næringslivet, Tolletaten og andre myndigheter. Det nye deklarasjonssystemet er planlagt ferdigstilt i 2030.
EUs nye UCC (Union Customs Code) v/Milad Samadi, Senior manager, Svalner Skatt & Transaktion, Sverige.
Samadi informerte om ny UCC - EUs moderniserte tollkodeks. Modernized Union Customs Code (MUCC) anslås å tre i kraft i 2028 og innebære moderniseringer av IOSS, AEO, definisjonen av faktisk importør og nytt sanksjonssystem. MUCCs overordnede formål er å muliggjøre både en grønn og digital overgang. Samadi gikk gjennom de foreslåtte endringene samt diskuterte hvilken innvirkning disse endringen vil ha for norske virksomheter.
En stor takk til alle foredragsholdere som stilte opp og delte av deres kunnskap og erfaringer på eget fagfelt! I stedet for foredragsgaver har Stiftelsen NORSTELLA donert et beløp til Leger Uten Grenser.
Forumet har etablert seg som en viktig møteplass for virksomheter som daglig arbeider med internasjonal handel og grensekryssende logistikk. Vi håper og tror at forumet fyller et behov for informasjon og faglig oppdatering på tvers av bransjer, og behovs- og erfaringsutveksling mellom privat næringsliv og offentlig forvaltning. I en omskiftelig verden er det behov for tverrfaglige og tverrsektorielle møteplasser hvor vi kan møtes og diskutere felles utfordringer. Med de store og omfattende endringene med bl.a. Digitoll, vil vi oppfordre flere vareeiere (importører og eksportører) til å delta på møtene. Bli en del av en god faglig og hyggelig sosial møteplass! Vel møtt!
Neste møte i nettverksgruppen er torsdag 24. april 2024. Informasjon om møtet legges ut på NORSTELLA sin nettside samt i kanalene LinkedIn, Facebook og Instagram. Vi anbefaler også å registrere dere for nyhetsbrevet.
Som takk til foredragsholderne under møtet i nettverksgruppen Internasjonal handelsforenkling gir vi et bidrag til LEGER UTEN GRENSER